Könyvajánló
 

"Aki könyvet olvas, kezdetnek éppúgy hajlandó eltársalogni az időjárásról, mint akárki más, de innen általában tovább is tud lépni."

Stephen King
 

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

Bizonyára többen rongyosra olvasták, ha mégsem, akkor majd fogják.

Az első Harry Potter-kötettel egy időben megjelent nagysikerű ifjúsági regényben Gergőben elvesznek a határok az álomvilág és a valóság között, miközben katasztrofális élethelyzetét igyekszik elviselni újdonsült mozaikcsaládjában. Az író a megszokott posztmodern és újtárgyias elemek helyett a panteista, ősmagyar kultúrába, a sámánok világába röpíti el az olvasót. A Révülők Társaságát az álomfogók veszedelme fenyegeti, mely akkora, hogy talán az egész Emberiség álomvilágát is felborítja? Vajon a szkeptikus Gergő megtanulja átlátni az álom és a valóság összemosott határait és képes megmenteni az ősmagyaros révülőket?

Van a regényben még egy cukor, csábos kisautó is, Rúzspiros!

Zádori Bence 12.G

ÚJ ARANYTALENTUM-verseny
 

Kedves Diákok!

Az idén újra megrendezzük az ARANY-TALENTUM-gyűjtő versenyt. wink

Ennek első fordulójában olvasmányélményeitekről kérdezlek titeket.

A Könyvkuckóban szeretettel várom beszámolóitokat, olvasmányélményeiteket, könyvajánlóitokat olyan nyáron olvasott könyvekről, amiket szívesen ajánlanátok társaitoknak is. Kérem, hogy írásaitokat személyesen nekem adjátok ide.

Kívánom, hogy gyűjtsetek minél több talentumot! yes

Mészáros Ildikó tanárnő

Virtuális olvasósarok
 

Harry Potter

Ajánlom nektek a Harry Potter című tegényt, melyet J. K. Rowling írt. A Harry Potter, bár hosszúnak tűnik elolvasni, mégis mikor az ember elkezdi olvasni, nem tudja abbahagyni.

Tovább olvasom >>

Virtuális olvsósarok
 

Könyvajánló gimnazistáknak
 

Az én kedvenc könyvem egy kötelező olvasmány: Dante: Isteni színjáték: Pokol című része.

http://szentistvanmako.monguz.hu/image/image_gallery?uuid=e1d799ce-9c4f-42cc-a53d-d80c8f85342a&groupId=10157&t=1391522448225

A költő hatalmas képzelőerővel ragadja meg a halál utáni "életet" és az életben elkövetett bűnökért való bűnhődést. A pokolban a lelkek különféle helyeken szenvednek, más-más bűneikért.

Tovább olvasom >>

Nyitva tartás
 
Hétfő 6. óra; 15:00 - 16:00
Kedd 2. és 4. óra
Szerda 5. óra; 14:00 - 16:00
Csütörtök 3. és 4. óra; 11:30 - 13:30
Péntek 6. óra
Szombat zárva
Vasárnap zárva

Vélemények
 

Kedves Olvasó!

Észrevételével, javaslatával, kérdéssel, javaslattal forduljon bizalommal hozzánk a 

konyvkucko@szignum.hu e-mail címen! smiley

Élet a Könyvkuckóban
 

Az idei tanévünk: BÁTOR ÉV

Világgyalogló (hó)nap

Beszámolók a túráról - 1. 

 

 

Világgyalogló (hó)nap

Ezen a napon körbegyalogoltuk Makót.

A Szignumból indultunk és felmentünk a töltésre. Itt megtekintettük a vízszabályzót. János bácsi, igazgatóhelyettesünk elmagyarázta, hogy a vizet a töltés egyik oldaláról a másik oldalára tudják emelni, ha megárad a Maros.

Később továbbhaladtunk és egy túra ösvényen az erdőben sétáltunk. Gyönyörű volt, mert a futónövények felfutottak a fákra és olyan volt, mintha kunyhókat alkottak volna, a madarak gyönyörűen daloltak.

Akik hátul maradtak, láthattak is egy rókát. Ezek után átmentünk a töltés város felőli oldalára egy vékonyabb erdősávba. Egy nagy tisztásra értünk és találtunk egy rókacsontvázat. Raktunk rá virágot, betemettük és csináltam rá fűből egy keresztet és továbbmentünk. 

Fújtunk szöszöket, rohangáltunk és visszaértünk a töltésre. Elkezdtünk visszasétálni a sulihoz. Út közben láttunk kis cicákat, megsimogattuk őket és visszaértünk a sulihoz.

Elbúcsúztunk és hazamentünk.  

A 7.a osztály résztvevő tanulói: Hatvani Viktória, Kurunczi Tamás, Szabó Bernadett, Tar Bernadett, Vajka Alexa.

 

Beszámolók a túráról - 2.

Bátraknak és angolul tudóknak cheeky

‘Neat’ure Walk

Leo Langlois

 

                A person can forget what treasures surround us when we become so focused on our responsibilities. I keep discovering this notion throughout my life as it dissipates in time. How this idea returned to me was from a nature walk program the school, Szent Istvan, has provided.

                When I had first received the invitation to accompany a few fellow teachers and students on the walk, I saw it more of a daunting task; would I be able to keep order amongst the students from roaming and causing chaos? Then came a thought that crept into my mind with curiosity about how students behave outside of the classroom and amongst the teachers. I accepted what I thought was to be a task but became a friendly reminder.

                The conditions were perfect for such a walk on an Autumn day, sunlight piercing the canopy of the golden trees accompanied with a light breeze. Once the walk commenced, I was immediately swarmed with statements and questions by a group of students. Eventually order came about and interesting conversations began, stories were exchanged about the supernatural and scary moments that were enhanced by imagination mixed with fear then came a plethora of facts about wolves and pups.

                As I started to tire from hearing the endless facts about our canine friends and to tell other students to keep up with the group, we reached a point in a field where something clicked in my brain as the students started to run free in the field with plants in their hands leaving a white trail of floating seeds while howling like wolves. I let loose, began running and howling along with them; an activity I haven’t done in awhile and it felt free. The experience put wonder in what appeared mundane.

                Since this neat nature walk, I loosely follow the path we took and have even taken up the hobby of drawing pictures of the landscape in order to not forget about this little gift that was given to not just me, but to all of us. The students did not seem to have forgotten it, there is more for us to learn from them then just listening to their words, but from their actions.


 

Az idei tanév: LELKES TANÉV cheeky

„Tudod, minden iskolai könyvtáros tündér.
Varázslatos feladat az olvasni tanuló gyerekeket segíteni abban,
hogy rákapjanak a könyvekre.”

                       (Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány)  

 

Kazinczy szépkiejtési verseny  - eredményei

 

Gratulálunk mind a 20 versenyzőnek - 3 diák képviseli iskolánkat a városi Kazinczy-versenyen:

Szűcs Zsanett, Szekeres Satolta és Vadlövő Anna.

Eredményeikhez gratulálunk!

Ildikó néni 

Kazinczy szépkiejtési verseny  - felhívás

Kedves 5-8.-os Diákunk!

 

Kazinczy szépkiejtési verseny iskolai fordulóját 12.06-án, szerdán a 6. órában tartjuk. 

 

Helyszín: a nagy előadó terem. 

 

A kötelező szöveget kérd magyartanárodtól: egy Babits-esszé részlete lesz, ezen kívül egy 

másik, 20-25 soros esszével kell érkezned, amit már jól begyakoroltál

 

Szertettel várunk! smiley

                                                                              Ildikó néni

 

Könyvajánló:

Mai magyar gyerekkönyvek a legnépszerűbb íróktól. Te ismered őket? Ha igen, írj róluk pár sort és add ide nekem!

Berg Judit: Csiribi és Panka történetei,

Nyulász Péter: Helka hercegkisasszony és Ciprián, a Balaton hercege,

Jeney Zoltán: Rév Fülöp

Szeretettel várom gondolataidat!
                                                         Ildikó néni

 

 

Látogatás a gyermekkönyvtárban

„A játékban bármi lehetek” – Játékos könyvtári foglalkozás a játékról

 

Az Országos Könyvtári Napok keretében idén is változatos programokat kínált a József Attila Városi Könyvtár. Ez alkalommal az 5. a osztály részt vett Joó Zsoltné gyermekkönyvtáros kolléganő foglalkozásán. Az alkalomról Lenhardt Ákos összefoglalójának részletét közöljük.

„Egy hon- és népismeret és egy irodalomórán igazi gyerekjátékokat próbáltunk ki: össze kellett rakni egy verset, vakfogóztunk, seprűtáncot játszottunk, majd kipróbáltuk, milyen lenne búgócsigának lenni. Ezután ki kellett választani egy játékot, amivel szívesen játszottunk, amikor kicsik voltunk – így alkottunk csoportokat. Ezután a kiállított, régi játékokkal kapcsolatos kérdéseket kellett csoportokban megválaszolnunk: kié lehetett az adott játék, mi volt a legszebb és legszomorúbb pillanata...” (Lenhardt Ákos)

Ezt követően Pieter Brueghel Gyermekjátékok c. képét nézegették, amelyen kétszáz körüli gyerek közel nyolcvan korabeli játékot játszik.

 

 

Ma látogatást tettek a KÖNYVKUCKÓBAN az 1.a osztály tagjai 

Madárcsicsergéstől volt hangos a Kuckó, amikor megjelent a 22 elsős, olvasgatni kész kisgyerek. Számos kérdéssel álltak elő és majdnem mindenki talált magának olvasnivalót is.

A legnépszerűbbek az állatokról szóló könyvek voltak, ketten kutyás könyvet választottak, de általában népszerűek voltak a Mi micsoda sorozat kötetei. Volt, aki verseskönyvet választott, de életre kelt Mary Poppins, az Egy kukac naplója és egy Micimackó-kötet is cheeky

Mostantól csak május 5-éig kölcsönözhettek és ugyaneddig várjuk vissza a kikölcsönzött könyveket blush

 Titeket is vár szeretettel: A KÖNYVKUCKÓ

Nyitvatartási idő:

Hétfő               6. óra; 15:00 - 16:00

Kedd               2. és 4. óra

Szerda             5. óra; 14:00 - 16:00

Csütörtök        3. és 4. óra; 11:30 - 13:30

Péntek             6. óra

 

Költészet napja Szignum-módra

– a 110 éve született József Attila emlékére –

VÁRJUK MEGFEJTÉSEITEKET ÉS VERSEITEKET A KÖNYVKUCKÓBA cheeky

A Szignum Rádióból megzenésített versek ütemei lüktettek, a költők követei a testvérosztályaikban szavaltak egy-egy költeményt, a nagyelőadó előtti paravánok folyamatosan népesültek be a „Költők fájával”, fotókkal, versajánlókkal, interjúkkal, illusztrációkkal, fejtörőkkel, sőt egy sarokban a „Költészet asztala” is helyet kapott.

Így ünnepeljük a költészetet április 10-e, péntek óta, amikor magyarórákon a gimnazista osztályok 21 féle feladattípusból válogathattak: mit szeretnének megjeleníteni a paravánokon. A leglátványosabb a „Költők fája” c. alkotás lett, ami a 12. G osztályt dicséri. József Attila A fán a levelek c. verse ihlette, s a magyar költészet nagyjainak állít emléket minden levele, akiknek verseibe belelapozhatunk a„Költészet asztalán” is. Néhányan arra vállalkoztak, hogy megoldják azt a kvízt, amit a városi könyvtár írt ki a Makói Medáliák-díj alapításának 10. évfordulója alkalmából, mások maguk állítottak össze költészet-napi totót (Szelei László) és kérdéseket „Költők-múzsák-hitvesek” címmel (Netedu Bianca), megint mások kedvenc verseikről kérdezték a legkisebbeket. A legnépszerűbb feladatnak a versajánló készítése bizonyult, hiszen a magyar költészet megannyi gyöngyszeme közül szép számmal válogattak minden gimnazista osztály tagjai. Számomra a legkülönlegesebb a Túri Dzsenifer által küldött Kaffka Margit: Litánia c. költeménye volt, hiszen ez volt az egyetlen költőnő verse. Ez azt is bizonyítja, hogy iskolán kívül is olvasnak diákjaink verseket, sőt írnak és rajzolnak is: Boros Franciska versillusztrációkat készít, Zádori Bence rovatot vezet.

Emellett megjelenik Kazinczy „titka”, a humor egy Arany-ballada átköltése kapcsán, és egy aktualitás: egy viszonylag új műfaj, a slam poetry is jelen van a nagy előadó előterében. Gyere oda és nézd meg, olvasd el! Szent Ágostonnal biztatlak: tolle lege, tolle lege! Vedd és olvasd! smiley

Titeket is játékra hívlak: a totó és a kérdések kitöltése mellett szeretném, ha ti is kipróbálnátok magatokat: milyen költő válna belőletek. Erre két módot kínálok:

1) 1933-ban Kosztolányi Dezső összegyűjtötte az általa 10 legszebbnek tartott szót: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír. A 9. G osztály pedig most választott: gyönyörű, cica, lélek, barátság, szerelem, extrák, osztályközösség, töltött káposzta, csoki torta, család. Írjatok verset úgy, hogy ezek szerepeljenek költeményetekben!

2) A dadaista versírás kellékei: olló, újságcikk és ragasztó. A módszert a faliújságon olvashatod. A legjobb alkotásokat jutalomban részesítjük, közkinccsé tesszük. JA fejtörők és a versek leadási határideje: április 24-e, péntek. 

Köszönjük a szavalatokat a költők követeinek: Számel Jázmin, Túri Edina, Vajda Vendel, Ádók Eliza, Gilinger Boglárka, Vadlövő Regina, Fábián Gergő, Fletan Beatrix, Szabó Martin, Vajda Rubina, Zádori Bence.

                              Mészáros Ildikó tanárnő 

A Szignum Könyvkuckó Téged is szeretettel vár nyitvatartási időben! angle

Hétfő               6. óra; 15:00 - 16:00

Kedd               2. és 4. óra

Szerda             5. óra; 14:00 - 16:00

Csütörtök        3. és 4. óra; 11:30 - 13:30

Péntek             6. óra

Projektzáró rendezvény
 

A Könyvtár TÁMOP-pályázatának záró rendezvényére a Túlpart együttest láttuk vendégül. Két koncertet is tartottak - egyet az alsó tagozatosok és az 5-6. évfolyam tagaji számára, egyet pedig a 7.-8.-osok és a gimnazisták részére.

Tisztelettel meghívjuk

2014. január 30-án, csütörtökön 13 órára

a SZIGNUM „Tudásdepó-Expressz" –

A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében helyi projektzáró rendezvényére


A rendezvényt lezárja: Szűcs Péter,a Szignum igazgatója
Mészáros Ildikó, könyvtárostanár, a program szakmai vezetője

 

Közreműködik a Túlpart együttes és iskolánk tanulói

 

Helyszín: Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
6900, Makó, Szent István tér 14-16.
www.szignum.hu              

Könyvadomány
 

Zádori Bence könyvadománya

Bence egyik nap egy nagy táska könyvvel érkezett a Könyvkuckóba. Ez azért furcsaság, mert innen kölcsönözni szoktak a diákok. Nem tévedés: Bence könyveket hozott a könyvtárba! Több mint 40 kötettel érkezett, amikről úgy véli: kinőtte őket és szívesen ajánlja az alsó és felső tagozatos korosztálynak.  

Nagy kedvence Nagy Bandó András két kötete és a Mi micsoda sorozat darabjai.

Adományát köszönettel fogadja a Könyvkuckó, egyúttal szeretettel biztatjuk minden kedves diákunkat: bátran hozza el „kinőtt” könyveitwink

Mészáros Ildikó
könyvtárostanár

˝Azok a könyvek, melyek a könyvtárak polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó!˝ (Kosztolányi Dezső)

Aranytalentum
 

A gyűjtött aranytalentumok száma az információk között olvasható smiley

Online vetélkedő